Web Analytics Made Easy - Statcounter

تابناک هر روز بسته‌ای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبر‌ها و رویداد‌های جذاب اقتصادی را گردآوری می‌کند.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیتر‌هایی همچون بازار نفت امسال روزانه ۲ میلیون بشکه را از دست داد، اجاره فضای ذخایر نفتی آمریکا به کشور‌های دیگر، طلای جهانی ارزان شد، برگزاری روز ملی صادرات به دستور وزیر صنعت لغو شد، قیمت چای داخلی کاهش یافت، احتمال رکود در اقتصاد جهان بسیار بالاست و کاهش قیمت نفت در بازار جهانی را در بر دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وزارت راه و شهرسازی اجازه سواستفاده به انبوه‌سازان ندهد

یکی از ایرادات عمدۀ وارد شده به مسکن مشارکتی، مالکیت انبوه‌ساز بر بخش قابل توجهی از واحد‌ها در این طرح و ایجاد فضای سوداگری است. در همین خصوص، صدیف بدری، عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار تابناک اقتصادی، ضمن اشاره به لزوم جلوگیری از سواستفاده انبوه‌سازان در طرح اقدام ملی، گفت: «در طرح مسکن مشارکتی زمین که سرمایه‌ای ملی است در اختیار انبوه ساز قرار خواهد گرفت در همین راستا باید تمهیداتی پیش‌بینی شود تا راه سوء استفاده انبوه‌سازان بسته شود. قرارداد‌های مسکن مشارکتی باید به شکلی باشد که انبوه‌سازان واحد‌های خود را احتکار نکنند و واحد‌های که در اختیار انبوه ساز قرار می‌گیرد نباید با قیمت بالا در اختیار مردم قرار گیرد. همچنین وزارت راه و شهرسازی نباید مالکیت را به انبوه‌ساز منتقل کند و انبوه‌ساز نیز ملزم به تکمیل واحد‌های مسکونی در زمان مشخص باشد.» وی با بیان این نکته که وزارت راه برای سرسامان دادن بازار مسکن باید از تجربه‌های گذشته استفاده کند، افزود: «بحث‌های کارشناسی مختلفی در باره مسکن مشارکتی مطرح است. در گذشته هم تجربه‌های این چنینی داشته‌ایم. مسکن اجاره به شرط تملیک و مسکن مهر ازجمله آن‌ها هستند. طرحی را هم که آقای اسلامی، وزیر مسکن و شهرسازی در پیش گرفته‌اند تجربه جدیدی است، ولی باید از تجارب گذشته هم استفاده کنند.»

بازار نفت امسال روزانه 2 میلیون بشکه را از دست داد

یک مدیر ارشد در گروه فرانسوی توتال گفت: بازار نفت امسال به علت موضوعات امنیتی و سیاسی روزانه 2 میلیون بشکه عرضه نفت را از دست داده است اما بیشتر در مورد کند شدن تقاضا نگران است. توماس ویمل، رئیس بخش بازرگانی و کشتیرانی توتال در کنفرانس بین المللی شرکت های نفت و گاز طبیعی در چین  گفت موضوعات سیاسی که منجر به از دست رفتن عرضه نفت خام شد شامل تحریم های آمریکا علیه ایران و ونزوئلا و اختلال در عرضه نفت عربستان و لیبی بود. بر اساس آمار آژانس بین المللی انرژی، به دنبال حملات (پهپادی یمن) به تاسیسات نفتی عربستان در 14 سپتامبر، عرضه نفت عربستان سعودی در ماه سپتامبر روزانه 770 هزار بشکه کاهش یافت یعنی به 9.02 میلیون بشکه در روز که کمترین میزان از سال 2011 هست، رسید. یک سری اتفاقات نیز در خلیج فارس از ماه پیش تاکنون در سال جاری رخ داده است که شامل حملات پهپادی در تنگه هرمز، آبراه اصلی انتقال نفت بوده که تنش ها در این منطقه را افزایش داده است. در عین حال در شمال آفریقا، بزرگ ترین میدان نفتی لیبی در ماه آگوست بارها به علت اعتراضات تعطیل شده است. ویمل افزود: «اما می بینیم که نگرانی ها در مورد کندی اقتصاد و تقاضا بسیار بیش از چنین اختلال های غیرمنتظره است.» وی اضافه کرد تاثیر اختلاف تجاری آمریکا و چین نیز به بزرگی تاثیر کندی تقاضا در بازار نیست.

کاهش قیمت نفت در بازار جهانی

قیمت نفت در معاملات دیروز به علت ناپایداری تقاضا از سوی چین، کاهش یافت. چین ضعیف ترین رشد اقتصادی سه ماهه در نزدیک به 30 سال گذشته را ثبت کرده است. هر بشکه نفت برنت با 9 سنت کاهش 59.82 دلار فروخته شد و نفت خام آمریکا به 54.02 دلار در هر بشکه رسید.

اجاره فضای ذخایر نفتی آمریکا به کشورهای دیگر

یک مقام وزارت انرژی آمریکا اعلام کرد در مطالعاتی که درباره آینده ذخایر نفت استراتژیک انجام می شود، ممکن است اجاره فضای بلااستفاده به دولتهای خارجی پیشنهاد شود. استیون وینبرگ، معاون وزیر انرژی آمریکا در امور انرژی فسیلی در جلسه کمیته منابع طبیعی و انرژی سنا درباره ذخایر نفت استراتژیک اظهار کرد: این مطالعه که قرار بود ابتدا در اواخر سال ۲۰۱۸ منتشر شود، پیش از پایان امسال منتشر خواهد شد. وی گفت: این مطالعه احتمالا اجاره فضا به دولتهای خارجی را پیشنهاد می‌کند. آمریکا و استرالیا سرگرم مذاکره پیرامون ذخیره سازی میلیونها بشکه نفت خام در ذخایر نفت استراتژیک آمریکا به منظور عمل به الزامات آژانس بین المللی انرژی هستند. اما هزینه اجاره فضای ذخایر نفت استراتژیک به شرکتها بسیار بالا بوده و ارزش آن را ندارد.

طلای جهانی ارزان شد

پس از توافق برای خروج انگلیس از اتحادیه اروپا و تلاش سرمایه گذاران برای برداشت سود، قیمت طلا در معاملات دیروز کاهش یافت اما بلاتکلیفی در مورد مذاکرات تجاری و اقتصاد جهان مانع از کاهش بیشتر قیمت ها شد. هر اونس طلا با 2.27 دلار کاهش 1489.60 دلار فروخته شد.

یارانه نقدی ۴۰۰ هزار نفر از دیروز قطع شد

یکصد و چهارمین مرحله یارانه نقدی بامداد جمعه شب به حساب سرپرستان خانوار واریز شد که در ادامه حذف غیرنیازمندان از لیست یارانه‌بیگران، یارانه نقدی ۱۰۰ هزار خانوار که حدود ۴۰۰ هزار نفر را شامل می‌شود از مهرماه قطع شد. فرایند قطع یارانه نقدی اقشار غیرنیازمند جامعه همزمان با واریز یارانه شهریورماه کلید خورد و در ماه قبل یارانه ۱۶۲ هزار خانوار معادل حدود ۷۰۰ هزار نفر قطع شد تا در مجموع طی ماه‌های شهریور و مهرماه یک میلیون و ۱۰۰ هزار غیرنیازمند، از فهرست یارانه بگیران حذف شوند. به نقل از مهر؛ قرار است در هر ماه گروهی از جامعه که مستحق دریافت یارانه نقدی نیستند، از فهرست یارانه‌بگیران حذف شوند. بر اساس اطلاعات به دست آمده تمام سرپرستان خانواری که یارانه نقدی آنها در مهرماه قطع شده، در گروه سه دهک بالایی جامعه قرار دارند. همچنین بر اساس آنچه که پیش از این اعلام شده بود، قرار است تا پایان سال یارانه نقدی سه دهک بالایی جامعه یعنی دهک های هشتم، نهم و دهم شامل ۲۴ میلیون نفر قطع شود. 

برگزاری روز ملی صادرات به دستور وزیر صنعت لغو شد

یک مقام مسئول در وزارت صنعت، معدن و تجارت در گفت و گو با مهر، با تایید خبر لغو برگزاری مراسم روز ملی صادرات پس از ۱۸ سال در ۲۹ مهر ۹۸ گفت: این تصمیم از سوی رضا رحمانی وزیر صنعت، معدن و تجارت اتخاد شده است. وی افزود: مقرر شده برگزاری این مراسم به زمان دیگری موکول شود. بر اساس کسب اطلاع صورت گرفته، سازمان توسعه تجارت ایران با ارسال پیامکی به صادرکنندگان از لغو برگزاری این مراسم در تاریخ دوشنبه ۲۹ مهر ماه خبر داده است. متن پیامک این سازمان به شرح زیر است:

« به این وسیله به اطلاع کلیه مدعوین محترم می رساند زمان برگزاری مراسم روز ملی صادرات که مقرر بود روز دوشنبه ۲۹ مهر ماه در سالن اجلاس سران برگزار گردد به تعویق افتاده است. زمان و محل برگزاری  متعاقبا اطلاع رسانی خواهد شد.»

علت قطع صادرات دارو از کره به ایران

دبیر اتاق مشترک بازرگانی ایران و کره با بیان اینکه مشکلات بانکی باعث قطع صادرات دارو از کره جنوبی به ایران شده است، خاطرنشان کرد: دارو و غذا عملا از مسیرهای تحریمی معاف هستند و مسائل بانکی نباید روی واردات این محصولات تاثیری داشته باشد. پویا فیروزی درباره وضعیت تجارت با کشور کره در شرایط کنونی به ایرنا گفت: بدعهدی بانکهای کره جنوبی اخیرا صادرات دارو و مواد اولیه دارویی را به ایران با مشکل مواجه کرده است و انتظارمان این است که دولت کره با حساسیت ویژه ایی مسائل بانکی را حل کند. وی درباره حجم واردات دارو از کره گفت: ما از طریق شکایت شرکت‌ها متوجه موضوع شده‌ایم ولی درخصوص حجم واردات دارو بهتر است نهادهای ذیربط و مسئول آمار دقیق را ارائه کنند. فیروزی خاطرنشان کرد: علی رغم غیرقابل قبول بودن کلیت تحریم، دارو و غذا عملا از مسیرهای تحریمی معاف هستند و مسائل بانکی نباید روی واردات این محصولات تاثیری داشته باشد. وی با بیان اینکه بدون شک مشکلات بانکی روی تجارت اثرگذاراست، گفت: با این اوصاف احتمالا شاهد کاهش آمار تجاری بین دو کشور خواهیم بود و انتظار داریم موانع موجود در حوزه سلامت، دارو و مواد غذایی که از تحریم معاف هستند، به زودی از طرف کره‌ای پیگیری و رفع شوند.

قیمت چای داخلی کاهش یافت

رییس سازمان چای کشور از کاهش قیمت چای داخلی در مراکز عرضه سطح شهر خبر داد. حبیب جهانساز در این باره اظهار کرد: چای داخلی با کاهش قیمت مواجه شده به‌گونه‌ای که اکنون چای ممتاز داخلی کیلویی ۶۰ هزار تومان به فروش می‌رسد. وی درباره قیمت چای خارجی نیز گفت: در مراکز عرضه سطح شهر چای خارجی ۴۵۰ گرمی، به قیمت حدود ۶۰  تا ۷۴ هزار تومان عرضه می‌شود.

پیش‌بینی مبلغ عیدی کارکنان در سال ۹۹

دولت لایحه بودجه سال آینده را نیمه آذرماه به مجلس می‌برد و بر این اساس چندی پیش بخشنامه مربوط به پیش‌بینی بودجه را به دستگاه‌ها ابلاغ کرد. به تازگی نیز ضوابط مالی تنظیم لایحه بودجه اعلام شده است. بر این اساس مبلغ پاداش پایان سال (عیدی) در بودجه سال آینده حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان پیش‌بینی شده است. البته باید این مبلغ در نهایت به تصویب هیأت وزیران برسد. مبلغ عیدی کارکنان در سال گذشته حدود ۹۳۲ هزارتومان و برای امسال حدود یک میلیون و ۷۸ هزار تومان پیش‌بینی شده که باید در نهایت با تصویب هیأت دولت پرداخت شود. افزایش حقوق کارکنان در سال آینده نیز به طور متوسط ۱۵ درصد است که البته این رقم نیز باید در مجلس مصوب شود. افزایش حقوق و دستمزد مشمولان قانون کار نیز ۱۵ درصد تعیین شده که رقم قطعی آن به تصویب شورای عالی کار می‌رسد. اعداد و ارقام اعلام شده در ضوابط بودجه مبنایی است که تا دستگاه‌ها بتوانند بودجه خود را براساس آن تخمین زده و به سازمان برنامه و بودجه اعلام کنند تا بتواند بر مبنای آن اعداد و ارقام لایحه بودجه سال آینده را تعیین تکلیف کند.

احتمال رکود در اقتصاد جهان بسیار بالاست

اقتصاددان ارشد موسسه تحلیلی مودی گفت: احتمال رکود اقتصاد جهان در آینده نزدیک به طور آزاردهنده‌ای بالا رفته است و ممکن است سیاست‌گذاران دیگر قادر به معکوس کردن این روند نباشند. زندی به سی‌ان‌بی‌سی گفت: من معتقدم این ریسک به شکل آزاردهنده‌ای بالا رفته است و اگر حتی یک مورد مطابق نقشه پیش نرود، ما به رکوداقتصادی دچار خواهیم شد. حتی اگر ما در ۱۲ تا ۱۸ ماه آینده دچار رکود نشویم، بسیار واضح است که اقتصادی بسیار ضعیف‌تر خواهیم داشت. این اقتصاددان می‌گوید: عوامل زیادی وجود دارند که می‌توانند به جلوگیری از کند شدن اقتصاد جهانی کمک کنند. این شامل عدم تشدید جنگ تجاری آمریکا و چین توسط ترامپ، به راه‌حل رسیدن برگزیت انگلیس و ادامه ارائه مشوق‌های مالی توسط بانک‌های مرکزی، می‌باشد. او در پاسخ به این که احتمال رکود اقتصاد جهان چه میزان است؟ گفت: من معتقدم این احتمال خیلی بالاست، به شکل آزاردهنده‌ای بالاست.  

دلیل اصلی قیمت بالای گوشت در بازار

سعید سلطانی مدیرعامل اتحادیه دامداران کشور، از کاهش ۳۰ درصدی قیمت دام سنگین نسبت به ابتدای سال خبر داد و گفت: باتوجه به انباشتگی دام روی دست دامداران و ازدیاد عرضه، قیمت دام سنگین در مقایسه با ابتدای سال کاهش چشمگیری داشته در حالیکه قیمت برای مصرف‌کننده تغییر چندانی نداشته است. سلطانی وجود حلقه‌های واسط را دلیل اصلی قیمت بالای گوشت در بازار اعلام کرد و گفت: باوجود آنکه مشکلی در عرضه وجود ندارد، اما سودجویی عوامل واسطه اجازه کاهش قیمت گوشت را نمی‌دهد که این امر به زیان مصرف‌کننده تمام می‌شود. این مقام مسئول درباره آخرین وضعیت عرضه دام در ایام اربعین، گفت: باتوجه به فراوانی تولید و انباشتگی دام در واحد‌ها، مناسبت‌های مختلف همچون اربعین حسینی، بازگشت زائران و ... تأثیری در بازار ندارد چرا که روش مصرف تغییر می‌کند به طوری که کشتار دام در کشتارگاه‌ها کاهش و در مقابل نذورات مردم افزایش می‌یابد، اما متأسفانه عوامل واسطه و دلالان دندان مردم را شمرده‌اند و در مناسبت‌های مختلف با نرخ دلخواه اقدام به عرضه دام در بازار می‌کنند. /باشگاه خبرنگاران جوان

 

 

منبع: تابناک

کلیدواژه: پیاده روی اربعین حسن روحانی آمدنیوز روح الله زم بورس تهران نفتکش SABITI جام جهانی والیبال حسین فریدون یارانه نقدی صادرات دارو عیدی کارکنان دولت گوشت قرمز پیاده روی اربعین حسن روحانی آمدنیوز روح الله زم بورس تهران نفتکش SABITI جام جهانی والیبال حسین فریدون

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۵۰۵۲۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جنگ جهانی نفت؛ بایدن در تنگنای تحریم‌ها، قیمت‌ها و انتخابات

تدابیر تحریمی جدید مجلس آمریکا علیه ایران، ونزوئلا و روسیه می‌تواند با افزایش قیمت نفت خام، به شانس پیروزی مجدد بایدن در انتخابات امسال آسیب بزند.

به گزارش اکوایران، دولت بایدن از به کار گرفتن تحریم‌های نفتی برای تسلیم‌کردن کشورهای متخاصم بیزار بوده و از بالارفتن قیمت نفت در سال انتخاباتی آمریکا هراس دارد. اما ممکن است جو بایدن مجبور به این کار شود؛ چرا که قانون‌گذاران کنگره دور تحریم‌های جدیدی را علیه کشورهایی مانند ایران اعمال کرده‌اند که می‌تواند بخش بزرگی از نفت موجود در بازارهای جهانی را خارج ساخته و تعادل را به هم بزند.

به نوشته کیث جانسون برای وبگاه فارن پالیسی، سؤال این است که آیا تحریم‌های جدید بر تولیدکنندگان بزرگ نفت، منجر به افزایش قیمت نفت در اواخر سال جاری می‌شود یا اینکه جریان نفت از قاره آمریکا به واشنگتن این امکان را می‌دهد که قیمت نفت و رفتار کشورهای متخاصم را کنترل کند؟

وسواس کنگره به تحریم ایران

آخرین تلاش‌های کنگره شامل لایحه تحریمی جدیدی بود که صادرات نفت ایران (و خریداران چینی آن‌ها) را به عنوان بخشی از یک برنامه جامع هدف قرار می‌داد. این لایحه بخشی از بسته‌ای بزرگ‌تر است که شامل کمک‌های دفاعی به اوکراین، اسرائیل و آسیا-اقیانوسیه نیز می‌شود. در صورت تصویب، تأیید رئیس‌جمهور و اجرای کامل، این تحریم‌ها می‌توانند بیش از ۷۰۰ هزار بشکه در روز نفت ایران را از بازار حذف کند که تقریباً نیمی از صادرات فعلی ایران را تشکیل می‌دهد.

اما این همه ماجرا نیست. لایحه تحریم‌ها تنها چند روز پس از آن ارائه شد که دولت بایدن، تحت فشار دوحزبی کنگره، به دلیل نقض مکرر وعده‌های کاراکاس در مورد برگزاری انتخابات آزاد، امتیاز لغو تحریم‌ها علیه ونزوئلا را پس گرفت. این موضوع می‌تواند در آینده برای نفت خام سنگین که پالایشگاه‌های نفتی ساحل خلیج آمریکا به آن علاقه‌مند هستند، به مشکل تبدیل شود. در همین حال، برخلاف میل واشنگتن، کی‌یف به استفاده از پهپادهای دوربرد برای هدف قرار دادن زیرساخت‌های ضعیف صنعت نفت روسیه و آسیب‌زدن به توانایی صادرات محصولات نفتی این کشور ادامه می‌دهد.

مهار ناموفق اوپک

در مجموع، این اقدامات جدید بازار نفت که در حال حاضر با کمبود مواجه بوده را بیش از پیش تحت فشار قرار می‌دهد. شاخص نفت خام در لندن همچنان در حدود ۸۶ دلار در هر بشکه باقی مانده و اوپک و شرکای آن اعلام کرده‌اند که به طور داوطلبانه تا ژوئن برای حفظ قیمت‌ها، تولید نفت خود را محدود نگه می‌دارند و همچنین تنش‌های ژئوپلیتیکی در خاورمیانه نیز بازارهای نفت را نگران نگه داشته است.

روری جانستون، بنیانگذار شرکت مشاوره تحقیقات بازار نفت «کامودیتی کانتکست» گفت: «اوپک مقدار زیادی نفت را نگه داشته و ما در ابتدای امسال با رشد تقاضای قوی مواجه بودیم». او ادامه داد: «میزان افزایش تقاضا در سال جاری یا تسریع رشد نفت شِیل ایالات متحده دو عاملی هستند که تعادل بازارهای نفت را تعیین خواهند کرد».

از نظر عرضه جهانی نفت، در حالی که اوپک و شرکای آن همچنان به کاهش تولید خود (به جز برای عراق و ایران) ادامه می‌دهند، ایالات متحده، کانادا، برزیل وگویان در حال جبران این کمبود هستند.

ایالات متحده با تولید بیش از ۱۳.۱ میلیون بشکه در روز، دوباره به بزرگترین تولیدکننده نفت جهان تبدیل شده، اما بعید است در سال جاری، شاهد رشد قابل توجهی در این زمینه باشد. کانادا می‌تواند در سال جاری نیم میلیون بشکه در روز به تولید جدید خود اضافه کند که آخرین تلاش برای بهره‌برداری از شن‌های نفتی جنجالی آن خواهد بود. گویان به عنوان بازیگری غیرمنتظره در قاره آمریکا، حدود ۲۵۰ هزار بشکه در روز به تولید خود نسبت به سال گذشته افزوده است. همه این‌ها با هم برای جبران هرگونه کاهش تولید از سوی اوپک کافی خواهد بود، مگر اینکه تقاضای جهانی برای نفت بسیار بیشتر از حد انتظار باشد.

در گذشته، اغلب می‌شد روی عربستان سعودی، به عنوان بزرگترین تولیدکننده اوپک برای بازکردن افزایش تولید و صادرات به منظور حفظ قیمت‌ها در محدوده معقول حساب کرد و به طور تئوری می‌توان انتظار داشت که در صورت لزوم، برای ضربه‌زدن به ایران این کار را انجام دهد. مشکل اینجاست که هدف‌گذاری عربستان سعودی و اوپک تغییر کرده است.

آن‌ها قبلاً بر حفظ قیمت نفت در محدوده ۶۰ تا ۷۵ دلار در هر بشکه تمرکز داشتند. با این حال، جانستون می‌گوید: «در حال حاضر، آن‌ها کف و سقف بسیار بالاتری دارند». او افزود که قیمت نفت باید به نزدیکی یا بالاتر از ۱۰۰ دلار در هر بشکه برسد تا تأمین‌کننده اصلی بازار جهانی نفت، رویکرد خود را به طور کلی تغییر دهد.

به همین دلیل است که هرگونه نفتی که به دلیل تحریم‌های جدید از بازار خارج گردد، می‌تواند برای عرضه و تقاضای جهانی، قیمت نفت و از نظر سیاسی برای دولت بایدن، به مشکلی تبدیل شود.

چالش تحریم‌های جدید

با وجود افزایش صادرات نفت ایران به بالاترین سطح خود از سال ۲۰۱۸، چند دلیل وجود دارد که نشان می‌دهد قوانین جدید علیه این صادرات، دولت بایدن را فلج نخواهد کرد.

اول، به گفته بن کاهیل، کارشناس انرژی در مرکز مطالعات راهبردی و بین‌المللی، تحریم‌ها تا اکتبر اجرایی نمی‌شوند. دوم، آن‌ها آمریکا را ملزم می‌کنند تا بخش بسیار پیچیده‌ای از بازار صادرات نفت را هدف قرار دهد؛ یعنی پالایشگاه‌های مستقل چین که ارتباط کمی با مؤسسات مالی آمریکا دارند. این مؤسسات همان‌هایی هستند که معمولاً ابزار اصلی اعمال تحریم‌هایند.

کاهیل خاطرنشان کرد: «متوقف‌ساختن تجارت نفت ایران کار سختی است. این تجارت با پالایشگاه‌های کوچک چینی (معروف به «قوری») انجام می‌شود که اصلاً با سیستم مالی آمریکا در ارتباط نیستند. اگر می‌خواهید با این پالایشگاه‌ها مقابله کنید، باید با دولت چین تعامل برقرار داشته و من فکر نمی‌کنم بحث واردات نفت ایران مهم‌ترین مسئله در روابط دوجانبه پکن-واشنگتن باشد».

دلیل اینکه دولت بایدن نسبت به اعمال تحریم‌های جهانی بر صادرات نفت چه ایران، چه ونزوئلا و چه روسیه محتاط بوده، قابل درک است. در شرایطی که اقتصاد آمریکا رونق دارد، تورم همچنان بالاست و قیمت بنزین هم بیشتر از همه به چشم می‌آید. مشاور اقتصادی بایدن در هفته گذشته قول داد که هر کاری برای پایین نگه داشتن قیمت بنزین در طول تابستان انجام دهد و حتی به آزادسازی احتمالی ذخایر استراتژیک نفت آمریکا اشاره کرد.

کاهیل گفت: «هزینه‌های انرژی برای این دولت، از ابتدا، یک دغدغه جدی بوده است. بنابراین، آن‌ها در اعمال شدید تحریم‌هایی که می‌تواند بازار جهانی نفت را بر هم بزند، انگار روی لبه تیغ راه می‌روند».

سلاح مخفی آمریکا

شاید برای کنگره فعلی بیش از کاخ سفید، تحریم‌های نفتی همچنان آوازی خوش برای گوش مقامات است. طی یک دهه گذشته، ایالات متحده به لطف انفجار تولید نفت شیل، به تولیدکننده‌ای بزرگ، سپس صادرکننده و در نهایت به بزرگترین تولیدکننده نفت جهان تبدیل شد.

در طول این مسیر، از نفوذ تازه به دست آمده خود برای اعمال تحریم بر کشورهایی مانند ایران، ونزوئلا و روسیه استفاده کرد، با این اطمینان که چاه‌های فوران‌کننده نفت آمریکا، هر کمبودی را از سوی تحریم‌شدگان جبران کند. قانون‌گذاران فکر می‌کنند اگر آمریکا یک سلاح نفتی دارد، پس چرا از آن استفاده نکند؟

کاهیل گفت: «این واقعیت که ایالات متحده در دهه گذشته چنین منبعی برای رشد تولید بوده است، به آن امکان داده تا بر تعداد بیشتری از کشورها تحریم اعمال کند. و واشنگتن عاشق تحریم‌های انرژی شده است. وقتی می‌خواهید فشار وارد کنید، این همیشه راه‌حل ساده‌ای است؛ هرچند همیشه هم مؤثر نیست».

از دیدگاه کاخ سفید بایدن، صرف اینکه آمریکا بزرگترین بازیگر عرصه نفت است، به این معنا نیست که درست چند ماه مانده به انتخابات ریاست‌جمهوری، می‌تواند از پویایی بازار جهانی نفت که بر قیمت‌ها در همه‌جا، حتی در شهرهای کوچک آمریکا تأثیر می‌گذارد، چشم‌پوشی کند.

کاهیل گفت: «نفت شیل به آمریکا آزادی عمل برای اعمال تحریم بر کشورهای بیشتری می‌دهد، اما این مجوزی بی‌قیدوشرط نیست».

دیگر خبرها

  • زیر پوست بازار «رحم اجاره‌ای» در ایران
  • ریزش میلیونی قیمت‌ها در بازار طلا و سکه/ پیش‌بینی قیمت‌های فردا
  • پیش بینی قیمت طلا و سکه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ / سکه بهار ۳۸ میلیونی شد
  • مرغ؛ از «تولید و تامین بازار داخل» تا «ارزآوری و صادرات»
  • پشت پرده جهش ۱۵۰ درصدی یارانه نان چیست؟
  • ماجرای جهش ۱۵۰ درصدی یارانه نان در بودجه ۱۴۰۳ چیست؟
  • صادرات دام راهکاری برای ایجاد رونق صنعت دامپروری
  • جنگ جهانی نفت؛ بایدن در تنگنای تحریم‌ها، قیمت‌ها و انتخابات
  • بیت‌کوین جهش کرد/ پیش‌بینی ۱۴۰هزار دلاری برای رهبر بازار رمزارز!
  • روی هر مرغ بالای ۱۰ هزار تومان ضرر می‌کنیم